Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η επίδραση του χρώματος της καλαμαριέρας στο ψάρεμα των καλαμαριών


Τhe effects of jig color and lunar bright on coastal squid jigging

Αυτός είναι ο τίτλος μιας έρευνας που έγινε απο ένα πανεπιστήμιιο (Ege university ) στην Τουρκία .
Προκειται για μία καθαρά επιστημονική μελέτη με εξαιρετική στατιστική ανάλυση των αποτελεσματων της τα οποία είναι δημοσιευμένα και βρίσκονται εδώ στο full research paper . Οι ερευνητές είναι οι Ali Ulaş  and Ilker Aydin .
            Η έρευνα έγινε μεταξύ Αυγούστου - Δεκεμβρίου 2008 στις ανατολικές ακτές του Αιγαίου , ψαρεύοντας σε βάθος 25 - 40 m με επαγγελαμτικό αλιευτικό σκάφος .Τρείς ψαράδες χρησιμοποίησαν καλαμαριέρες πέντε διαφορετικών χρωμάτων (κόκκινη - μπλέ - πράσσινη - πορτοκαλί και άσπρη)
Κάθε ψάρεμα είχε διάρκεια 3 ώρες , ακριβώς πρίν το σούροπο μέχρι νύχτα . Χρησιμοποιήθηκαν πετονιές 0.70mm monofilament σαν μάνα και 0,60mm παράμαλο .Κατά την διάρκεια της έρευνας πιάστηκαν 1089 καλαμάρια . 
      Η στατιστική τώρα επεξεργασία των αποτελεσμάτων ...

 Το πιο αποδοτικό jig  αποδείχτηκε to  κόκκινo ενώ οι διαφορές μεταξύ του μπλέ και πράσσινου δεν ήταν σημαντική .
Επίσης μελετήθηκε και η επίδραση της φάσης του φεγγαριού στο ψάρεμα , όπου πάλι μετά από στατιτστική επεξεργασία προκείπτει ότι η το φώς του φεγγαριού σε πλήρη φάση είχε θετική επίδραση στο ψάρεμα...

Μπορώ να πω ότι η συκεκριμένη μελέτη είναι πολύ ενδιαφέρουσα και προτείνω όσοι έχουν κέφι να διαβάσουν το πλήρες paper και να δουν την σχέση της επιστήμης με το αγαπημένο μας ψάρεμα .



Η δημοσίευση έγινε στο  African Journal of Biotechnology .

4 σχόλια :